Střední škola teleinformatiky, Ostrava, p.o. +420 596 912 253

Navštívili jsme multikulturní město Vídeň

Studentská exkurze plná kultury, umění a velikonočních trhů

Studentský výlet do Vídně pro žáky třetího a druhého ročníku se stal nejen poutavým dobrodružstvím, ale i hlubokým ponorem do kulturního bohatství a uměleckého dědictví tohoto impozantního evropského města.

Po příjezdu do Vídně jsme nejprve navštívili Katedrálu sv. Štěpána (Stephansdom) na náměstí Stephanplatz. Následně jsme se přesunuli do slavného muzea Albertina, kde studenti měli možnost prohlédnout si výstavu fotografií Joela Sternfelda nazvanou „Americké vyhlídky“ ze 70. a 80. let. Tato fascinující výstava nám poskytla pohled do americké krajiny a kultury tohoto období. Dále jsme si prohlédli výstavu grafiky Roa Lichtensteina, který se proslavil svými velkoformátovými obrazy motivovanými komiksy.

Po návštěvě muzea jsme si dopřáli krátký oběd, a poté pokračovali v prohlídce Vídně. Viděli jsme slavný hrad Hochburg, majestátní Státní operu, sídlo Parlamentu a impozantní Vídeňskou radnici.

Následně jsme se vydali na procházku po velikonočních trzích, které se konaly na Freyungu, krásném a starobylém náměstí v historickém centru města, kde každý rok vyrůstá největší vajíčková hora v Evropě, složená z přibližně 40 000 pomalovaných kraslic. Dalším trhem, který jsme měli možnost navštívit, byl trh Am Hof, který také dodržuje tradiční velikonoční zvyky.

Stejně jako v prosinci byl program náročný a mnoho kilometrů strávených při prohlídce města nás vyčerpalo. Den však ve Vídni byl plný vzrušení, dobrodružství, a především nezapomenutelných zážitků, které si studenti budou moci s radostí sdílet mezi sebou a pamatovat si po celý život.

Ing. Andrea Svobodová