Střední škola teleinformatiky, Ostrava, p.o. +420 596 912 253

Bronzová expedice DofE

Údolím lapků z Drakova – z Ostravy do Vrbna pod Pradědem Mnichov

27. 5. 2024 – 28. 5. 2024

Bronzové expedice se zúčastnilo 8 účastníků:

  1. Vojkůvková Marie
  2. Vaďurová Veronika
  3. Kajšová Tereza
  4. Pernicová Tereza
  5. Kaspar Radek
  6. Hradečná Jiřina
  7. Šenk Radim
  8. Čanecký Vilém

Pedagogický dohled bronzové expedice prováděly Mgr. Szpandrzyková Dagmar a Bc. Šestáková Ivana.

Účastníci bronzové expedice se dne 27.05.2024 od školy přesunuli v 7:20 hod.
na vlakové nádraží Ostrava-Svinov, odjezd vlaku 27.5.2024 byl v 7:47 hod. směr Vrbno pod Pradědem Mnichov.

Z Ostravy-Svinova do Mnichova pod Pradědem cestovalo vlakem 5 účastníků s pedagogickým dohledem – Vojkuvková Marie, Pernicová Tereza, Kajšová Tereza, Šenk Radim a Čanecký Vilém.  Zbylé tři účastníky přivezli rodiče na místo tj. Vrbno pod Pradědem Mnichov, jednalo se o Jiřinu Hradečnou, Vaďurovou Veroniku a Radka Kaspara.

PRŮBĚH EXPEDICE

1. den 27. 5. 2024

  • Příjezd a postavení stanů v Mnichově pod Pradědem u chaty Brigith
  • Turistický pochod na Suchý vrch 10 km
  • Večerní táborák
  • Večerní porada

2. den 28. 5. 2024

  • celodenní turistický pochod Údolím Lapku – Malý Polom, Drakov, zřícenina hradu Drakov, Lorencovy Hutě, Rejvízský most a zpět k chatě Brigith
  • sbalení stanů a odjezd

Po sbalení stanů a všech věcí, následoval odjezd 6 účastníků bronzové expedice včetně pedagogického dohledu od chaty Brigith autobusem do centra Vrbna pod Pradědem (14:53 hod.). Dvě účastnice ukončily expedici již v místě , kde si je od chaty Brigith převzali rodiče, jednalo se o Hradečnou Jiřinu a Vaďurovou Veroniku.

Z Vrbna pod Pradědem se účastníci expedice včetně pedagogického dohledu přesunuli na autobus směr Bruntál (15:15 hod). Po dojezdu do města Bruntálu následoval další přesun na autobus směr Ostrava – Poruba vozovna (16:06 hod).

Příchod ke škole účastníků bronzové expedice včetně pedagogického dohledu byl 28. 5. 2024 v 17.30 hod.

Zhodnocení bronzové expedice – bylo dosaženo všech cílů, které si účastníci expedice naplánovali.

Mgr. Dagmar Szpandrzyková, v Ostravě 29. 5. 2024

Zpráva z expedice (dovětek)

V pondělí 27.5. a úterý 28.5. se naši účastníci programu DofE zúčastnili expedice do Vrbna pod Pradědem – Mnichov. Na tuto výpravu se vydalo osm statečných, kteří zakončili první úroveň z celkem tří a to bronzovou. 

Naše cesta započala u Střední školy teleinformatiky. Většinu cesty jsme strávili ve vlaku, ale z nádraží, ve Vrbně pod Pradědem, jsme už museli jít po svých zhruba 4 km a to i se zátěži v podobě našich batohů. Celková cesta nám trvala zhruba 4 hodiny než jsme se dostali na místo určení a to byla Chata Bridgit. Po vydatném obědu jsme se vydali na výpravu směr Suchý vrch, vtipné bylo, že nám tam na tom “Sucháči” pršelo. Zažili jsme těžké chvilky, ale naštěstí jsme první výpravu přežili a zpátky se všichni vrátili v celku. Večer na nás čekaly zasloužené buřty a odpočinek, oheň jsme si, samozřejmě jako správní dobrodruzi, založili sami. 

Když už byl čas večerky, všichni jsme se schovali do svých stanů a byli rádi, že můžeme pocítit teplo spacáku. 

Další den hned z rána jsme se vydali na túru směr Drakov. Cesta rychle ubíhala, protože jsme šli celou cestu po rovince. Přes menší problémy v komunikaci a signálem, jsme byli schopni se domluvit s vychovatelkami a v čas se vrátit na chatu. Dali jsme si rychlý oběd, sbalili své stany a hurá domů. 

Marie Vojkůvková (studentka jazykového gymnázia ubytovaná na naší škole)