Střední škola teleinformatiky, Ostrava, p.o. +420 596 912 253

Mezinárodní cena vévody z Edinburgu

Zažij DoFe v Ostravě!

25. dubna 2018 se uskutečnila ve Starých Koupelnách dolu Hlubina akce „Zažij DofE“. Mezinárodní cena vévody z Edinburghu neboli DofE je prestižní program pro mladé ve věku 14 – 24 let, umožňuje rozvíjet své dovednosti a aktivně využívat volný čas. Pochází z Velké Británie a byl založený v roce 1956 princem Phillipem, manželem královny Alžběty, kde jsme si mohli vyzkoušet aktivity z jednotlivých oblastí programu. Na akci Zažij DoFe jsme se zúčastnili různých aktivit a soutěží, v nichž jsme všem vytřeli zrak a odvezli si první cenu.

Po slavnostním zahájení jsme se zapojili do kvízu. Obdrželi jsme hrací lístek, na kterém bylo 5 políček a na každém jeden úkol. Pochopili jsme tedy, že musíme splnit pět zadání, abychom uspěli.

V prvním zadání jsme museli vytvořit několik fotek, např. se psem, což nebylo úplně snadné, najít psa a přesvědčit jej, aby pózoval, s člověkem, který byl v červeném oblečení, celá naše skupina ve výskoku atd. To jsme hravě splnili.

Druhým úkolem bylo projet dětským labyrintem na papíře. Jenže se ukázalo, že tato disciplína nebude tak snadná, jak se na první pohled zdálo. Labyrintem jsme totiž „projížděli“ fixou bez zaseknutí a nejen to, na labyrint jsme se ale mohli dívat jen v zrcadle. I s tím jsme si poradili.

Třetí úkol byl pro nás, zkušené, naprosto jednoduchý. Vyfotili jsme se a měli jsme fotku nahrát na instagram s hashtagem Zažij DoFe.

Čtvrtý úkol nás pobavil. Vyslechli jsme přednášku o správném samovyšetření intimních partií, něco takového totiž neslýcháme každý den. Na modelu jsme se pak učili, jak se má provádět.

Poslední, pátou aktivitou jsme měli dokázat, zda bychom rozdělali oheň v divočině. A pak jsme závodili, kdo nejdříve uvaří vodu. K dispozici jsme měli slámu, klacky, křesadlo a vatu. Ani jsme to nečekali, ale oheň jsme zapálili téměř okamžitě. Ohřát vodu už byla jen maličkost. Samozřejmě jsme vyhráli.

Taktéž jsme se přihlásili do soutěže, kdo jako první připraví kolo do stavu, kdy se může pohodlně přepravovat. Odmontovali jsme pedály, uvolnili řídítka do roviny s rámem a vyhráli. Tím jsme se posunuli do finále. V dalším kole jsme už soutěžili o první místo. Kdo ze soutěžních skupin zvládne jako první sundat pláště i duše z kol, vyfouknout duše a všechno zase složit, ten vyhraje. To se nám podařilo. Postavili jsme na pomyslné stupně vítězů, sklidili gratulace a obdarovaní cenami se ještě naposledy vyfotili.

DoFe nám pomáhá se zamyslet nad svým volným časem a nad tím, že můžeme rozvíjet nejen sami sebe, vytvářet něco pro sebe, ale že můžeme pomáhat i ostatním.

Žák 1.C